2011. május 30., hétfő

2011.04.02. Julianus teljesítmény túra, és VIP este

Sok túrázót lázba hoz ez a szó, teljesítménytúra.
Az ember elmegy egyedül, vagy a barátaival az indulási ponthoz, türelmetlenül sorba áll, majd menetlevelével a kezében nekiindul a távnak. Ki futva hajtva az időt, mihamarabb akar végigmenni, ki lazán kirándulósra fogva indul neki. Az őrültek az előbbi táborhoz tartoznak. 50km futva, hegyen-völgyön, sáron-bozótoson keresztül. Agymenés a javából! Nem számít a fájós boka, a szétcseszett térd, a görcsölő izom, az adrenalin és a tudat hajtja az embert tovább. A kitartás pedig hozza a teljesítményt!
Nos, kanyarodjunk vissza a történethez. Péntek délután vonattal irány a Nyugati, majd Kismaros. A szállás egy apartman házban, a tetőtérben. Tip-top kis kecó a település szívében. Hideg este, -1 körüli hőmérséklet, szinte csíp a levegő. Egy két kupica jó fajta pálinka, egy sör védőital gyanánt, és máris melegebb a teraszon a levegő.

Reggel 6 előtt ébreszt a vekker, pár falat reggeli, Ádám készíti a gyors instant kaffét, öltözés és irány a vasútállomás. Molinót kifeszítjük, asztal tollak, palatáblák, térképek és még sok-sok minden amire indításnál szükség lehet. Éppen végzünk mikor befut a 7-órás 
vonat, tele túrázókkal.
Amint megáll a szerelvény lepattan vagy 80 ember a vonatról, és rohannak felénk! 
Mintha „előre” vezényszót adott volna az ezredes. Puskák helyet viszont túrabotok vannak a kezekben! Tiszta Orosz frontos hangulat! Regisztrálásnál, mindenki türelmetlenül kapkod toll, és menetlevél után! Igyekeznek minél előbb kitölteni a jelentkezési lapot, akik már megvannak, tolonganak az asztalnál! Aki kész, gyorsan rápillant a spéci térképre és futva indul a távnak. 
Amint elfogynak az emberek jön a következő szerelvény, és kezdődik elölről. Nekem a regisztrációs lapok osztogatása jut, próbálok beszélgetni, de nem járok eredménnyel. Mindenkinek az induláson pörög az agya, meg nagyor reggel van még. 9 előtt pár perccel miután több mint 300 embert elindítottunk, összepakoltunk villámgyorsan, átgurulunk Szobra az 50km-es táv végpontjához. Pár csomagot leadunk a büfében megőrzésre, majd irány Márianosztra. 

Kiderül két ember már elment, ők nagyon gyorsak voltak. Gyorsan tolok egy kaffét, meg egy szenyát, és indulok Koppány nyeregbe. Hátizsákban benne a pecsét, és minden amire szüksége van egy pontőrnek. Pár hete ezen az úton dagonyáztunk, most azonban a sárnak hűlt helye van. Azaz felszáradt helye! Ízelítőként egy két helyen maradt mutatóba 4-5 cm, de nem vészes. Sietősen lépkedem, 10:30-ig oda kell érnem, ami szinte lehetetlen! 
Szedem a lábam ahogy tudom! Az izzadság patakokban folyik a hátamon, a homlokomon bele a szemembe. Egy két helyen szusszanok, egy két kép erejéig. Fakitermelés mire nagyon haragszunk mi túrázók! A tarvágás a túrautat sem kímélte, kidöntött fákon, gallyakon kell átvergődni. Egy család jön szembe, térkép nélkül letérve az útról. Útbaigazítom őket, hálásan megköszönik a segítséget. Utánuk nézek, nagyfokú bátorság így elindulni. Ők tudják! Előveszem a pecsétet, a párnát. Egy srác utolért menet közben, nyomok neki egy pecsétet a kardigánomért cserébe! Leesett a hátizsákomról, de mekkora mázlim van! Egy házaspár megkért vigyem át a kocsijukat Szobra, a kocsijuk kulcsa, a verda forgalmija, két telefonom, a lakáskulcsom és a zseblámpám volt csak benne! Beszélgetünk menetközben, majd még ketten utolérnek, nekik is nyomok pecsétet.
Koppány nyereg előtt szedresen vezet keresztül a túraút. Szúrós rózsatövises szakaszt, kikerülni nem lehet, egy kis patak bokáig áztatja fel a talajt. Ezen a meredélyen felmenni nem egyszerű! Az ember mindenbe kapaszkodik amibe csak tud! Felérve elfoglalom a padot, kipakolok, kirakom a zászlót felkészülök a sok emberre.
Előbb lassan szálingózva majd csapatokba verődve érkeznek a túrázók. Mindenkinek időt írok, és egy pecsétet nyomok a menetlevelére. Ma jó fej napot tartok! Aki felér attól megkérdezem „üdv Koppány nyeregben! Hogy tetszett ez a szakasz? Fel lett locsolva rendesen?” Sokan meglepődnek a váratlan kérdésen. Vannak akik visszavágnak! „Basszátok meg az útvonalat! Hogy lehet ilyet kitalálni! Ez embertelen!”  „Csak a ti kedvetekért locsoltuk egész éjjel! Örülök, hogy tetszett! Gyere adok egy pecsétet! Melyik távon mész?” 50-es, jön a válasz. „Akkor Nagybörzsöny arrafelé, a kocsmában igyál egy sört, jól fog esni. Visszafelé rajzolok egy egyezményezett jelet a menetleveledre.”
Milyen kíváncsiak az emberek! Alig várták, hogy visszaérjenek és rárajzoljam a sünit a papírra! Süni jó fej, szinte mindenkinek mosolyt csalt az arcára! Persze Mosómaci is nagy sikert aratott! Pedig csupán az asztalon napozott a verőfényes időben! 

Igazi túraidő van! A reggeli csípős időt felváltotta a meleg napsütés, és a gyönyörű kék égbolt! 17:10 kor elmegy az utolsó 50-es távon induló. 18:00-ig azért maradok, hátha befut még valaki. Fél előtt pár perccel érkezik egy lány, kimerülve, kikerülve a dagonyát. Helló! Ráköszönök, amin meglepődik. Üdv Koppány nyeregben. Letértél az útról ezért tíz fekvőtámaszt kell nyomnod büntetésként! Nyávogó hangon” jajj ne mááá… ne kelljen fekvőtámaszoznom!” Melyik távon indultál, kérdezem. Harmincason. Hmmm… és merre járkáltál eddig?
Lassan haladtam, nézelődtem és kicsit eltévedtem. Gyere adok egy pecsétet, Nagybörzsöny már nincs messze, 6,5 km és lefelé kell menni. Látom a lányon szugerálja a vizes flakonomat. Kérsz vizet? Ahogy elnézem kaja sincs nála, a kis táskába szinte csak a pénztárcája fér,  az utolsó túrós palacsintámat felajánlom. Örömmel elfogadja. Hüüü… mint aki egy éve nem evett! Pillanatok alatt betermelte! A lány kér még vizet, az utolsó kortyokat odaadom. Megköszöni, majd indul Nagybörzsöny felé. Nézem ahogy eltűnik a kanyarban.
Leveszem a pólóm, eldőlök a pad melletti farakáson. Élvezem a napsütést, az erdő hangjait, a madarak csiripelését, a levelek hangjait, ahogyan egy szellő megmozgatja őket. Milyen tiszta a levegő! Mélyeket lélegzek, érzem a virágok, a fák illatát. Süttetem a hasam a nappal fél órát. Felelevenednek a nap eseményei, mosolygok, hogyan szekáltam a túrázókat! Sok jó fej volt köztük. 
18:10 kor összepakolok, indulok lefelé Márianosztrára. Éhes és szomjas vagyok. Szétnézek a táskámban hátha találok valami harapnivalót. Egy elfelejtett csoki, életmentő lenne. Bár reggel nem tettem a táskámba, de a varázsló hátha ügyködött errefelé. A táska aljában találok egy szem tejkaramellát! Imádom a varázslót! Visszapakolok, telefonom füldugóját beleteszem a fülembe, a karamellát a számba, Ákos Ilyenek voltunk, és indulás Márianosztrára! 
Csapatom lefelé, a szedresen dagonyában futva megyek lefelé, korcsolyázok a sáron, fröccsen szét a talpam alatt! Élvezem a ritmust, a zene tempóját veszem fel! Következő szám Máté Péter Most élsz. Kicsit lassítok, szuszogok nézelődöm, lövök pár képet. A tarvágásnál, ott állok látom a fákat kidöntve, kivágva, felaprítva. Roxette Listen to Your Heart majd Quimby egy levelet felkapott a vihar. Kiérek az erdőből csodálom a naplementét, ahogyan alábukik a hegyek mögött. Ekkor döbbenek rá mennyire leizzadtam. Patakokban folyik a rólam az izzadság, nyál nincs a számban, egy korty vízért fél életem odaadnám! 
A másik felét akár egy zsíros kenyérért! Persze lilahagymával! Ez a veszély azonban nem fenyeget, ülök kicsit lihegve a réten, majd futás tovább. Az utolsó kilométeren lelassítok, mire a település határához érek nagyjából megszáradok, Anita felvesz így spórolok másfél kilométert. 
A kocsiban teleiszom magam, a kocsmában egy kaffe sok cukorral, Szobon pedig zsíros kenyér vár lila hagymával! Azaz csupán félig! 
A zsírosbödönt Ádám épp kidobta a szemétbe. Mi mindenre képes az ember ha igazán éhes! Mosolyogva kiveszem, kitörlöm kenyérrel, megszórom hagymával. Életem legfinomabb zsíros kenyere! Pár túrázó várakozik a vonatra. Viccelődünk, visszakapok egy kis szekálást! Mosolyogva megköszönik a szervezést, a sünit. Vonatra szállnak és irány haza, pihenni. Mára ennyi…
de csak a teljesítménytúra! Számomra most kezdődik a kaland! A kocsiból átpakolok a zsákomba, Anita Nagymarosig elvisz kocsival, befut a fél kilences vonat Pestről. Páran leszállnak, egy hátizsákos alak gyalogol a sötét vasútállomáson a kijárat felé. A sziuletjéből már látom ki az! Szeva érkezni tudni kell! TurázóT Anitának ragaszt két puszit, majd elköszönünk Anitától. Neki vissza kell mennie Szobra, mi pedig elindulunk felfelé a Remete barlanghoz. 
Felfelé TurázóT nehezen halad, Vértesben túrázott, egész nap gyalogolt. Nem rohanunk, a barlangot Ericdrawen, és Fidi foglalja, tűzet már gyújtottak, így nekünk már csupán a vacsoránkat kell majd megsütnünk! Itt egy szép kilátás, ott egy másik, megállunk, nézelődünk. Lenyűgöz minket a Dunakanyar panorámája éjjel, előkerül egy kicsi Unicum, majd később egy doboz sör is kibontódik. Nem sok ital kettőnknek, pár korty csupán, de mosolyogva érkezünk a barlanghoz. 
Egy négyfős baráti társaság, három lány és egy fiú, szintén itt tölti az estéjét a Remete barlangnál. Eric rám telefonált még délután, hozzak két üveg bort, mert a lányoknak elfogyott az italuk. Felcipeltem, odaadom majd elkértem az árát. Banyeg, legalább megkínáltak volna! Igaz nem akartam inni, de mégis jól esett volna ha már cipeltem idáig. Ez van nem foglalkozom velük! Kellemes hangulatban megsütjük a tábortüzest, élvezzük a hely hangulatát, az éjjeli csillagos égboltot, a panorámát ami a barlangból nyílik, éjjeli fényeket, a Dunakanyar hangulatát.

A másik csapat éjfél körül elköszön, mennek aludni, sátrat állítani. Egy mondat üti meg a fülemet! Ki szórakozik velünk? Ki dugta el a sátrat? Na, ezt megnézem! Egy teraszra rakták a sátrat, de nem rögzítették, csak felállították a belső részét. A szél lefújta a teraszról. Az egyik csaj leindul érte, megyek segítek neki, egyedül nem tudja felhozni. A végén kitöri lábát, és lehet menteni. Felcipelem a meredek, sziklás részen a ponyvát, majd segítünk felállítani. 
Elkel a segítség, nem tudják hogyan fogjanak hozzá. Az első cövekelésnél elszakad a gumi rögzítő! Nem kicsit el van öregedve! Hány éves sátor? Kiderül 15! Szuper! Úgy ahogy sikerül rögzíteni, vihar, rossz idő nem várható így megteszi egy éjszakára. Egy óvatos köszönöm, foghegyről, majd gyorsan befekszenek aludni. Mi visszamegyünk a barlanghoz megesszük a vacsoránkat, összeszedjük a másik csapat szemetét amit itt hagytak a hajlékunkban. Érdekesek az emberek, gondolom a véleményemet nem kell leírnom. Mi hálózsákokba bújunk és körbealusszuk a tüzet. Mára ennyi...

2011.04.03. Julianus teljesítmény túra