2012. február 21., kedd

2011.04.29-01. Mecsek, Medvehagyma túra, Az első rész


A fokhagyma ismert koleszterincsökkentő, baktériumölő és értisztító hatása a medvehagymában többszörösen megtalálható, „illatanyaga” viszont a fokhagymáéhoz képest elenyésző, sokkal kevésbé maradandó, ezért bátran nagy mennyiségben is, kúraszerűen fogyasztható. Ezen a hétvégén épp medvehagyma vadászatra indulunk, Mecsek hegyei völgyei közt keressük az értékes növényt.
Találkozópontot Sikondán egy kempingben. De nem ám sátorral, vagy lakókocsival! Szépen felújított házban ahol közösségi tér is van, na meg WI-FI! Azoknak a túratársaknak akik nem tudnak meglenni a net varázslatos világa nélkül.
Este 18:00 körül fut össze a csapat, a kemping bejáratánál, becsekkolunk majd elfoglaljuk a szállást. Persze egy kávé és ünneplő jéger után a büfében. Igen ünnepelünk! Hisz itt a hétvége, és mi ismét egy klassz helyen töltjük a hétvégét.
Nem ünnep az ünnep kókuszgolyó, hamuba sült pogácsa, na meg bor és pálinka nélkül. De ez mind semmit sem ér, ha nincs zene-bona. Így hát előkerül a notebook, hangszórók az asztalra, és kezdődhet a dinom-dánom karaoke party! Egy hangolódás, és persze pár pohár után, a legnagyobb előadókat is leénekeljük! Nagyon tud a banda!
Szombat reggel 6:50-kor ébresztő, majd reggelizünk,  a büfében egy kávé és már indulunk is medvehagymát vadászni!
Az útvonalat nem tudom, térképem nincs meg nem is az én feladatom ezúttal a túravezetés, ezt a nemes feladatot Syringa vállalta, ő találta ki a hétvégi programokat. Amit tudok azt leírom nektek, zsigerből, ahogy emlékszem. Az első útelágazásnál egy ledöntött kereszt áll. 
A színészi vérünk egyből a felszínre tőr! a képet nem tudom megmutatni, de Krisztust és imádkozó Szüz Máriát el tudjátok képzelni. A talapzatról messzire ellátni, a hatalmas szántó mögött emeletes házakkal, a város terül el a horizonton.
Rápillantva a térképre, kiderül, a csapat rossz irányba indult, a két vezetőt hátrahagyva gyalogolnak a makadámúton. Előre kiabálva sikerül megállítani a 200 méterre lévő csapat elejét. A jelzett út a szántó túloldalán vezet. Nincs mit tenni, átvágunk! Imi pedig belebukfencezik a térdig érő zöld tengerbe. Fényképet nem készítettem, de videó van! Azt majd a filmben láthatjátok.
A mező után egy sűrű bozótos, majd egy patakátkelés, végül tüskés bozótoson verekedve jutunk vissza az utunkra, ami bevezet egy kis településre. A templomot megcsodáljuk pár mondat egy kiselőadás, és megyünk tovább.
Egy régi pincesor, majd visszajutunk az erdőbe. Na itt aztán csodálkozunk, nem kicsit! Sok érdekességet láttunk, de ilyet még nem! Valaki mesélje el nekem, hogyan kerül több száz női melltartó és bugyi az erdőbe közepébe? És ki az a marha aki festékesdobozokat dobál szét? És ki az aki a fák törzsét össze-vissza festegeti, miközben a ruhadarabokat felakasztja a fák ágaira?
Hát nagy az isten állatkertje, szokták mondogatni. Kicsivel arrébb egy kiégett raktárépület éktelenkedik. Szegény épület, nem elég hogy tönkrement, idióták még tovább rombolták, teleszemetelték, leverték a csempét a falakról, kiszaggattak mindent a falakból. Értelmetlen rombolás, pusztítás, vandalizmus. 
Nos haladunk tovább az utunkon. Megint egy kis falu következik. A nevét bocsássatok meg, nem tudom, de nincs is olyan nagy jelentősége. Annak viszont igen, hogy az egyetlen kocsmát bezárták, mert nem működött. Ugrott a kaffe.
Ha így hát ez van, gyerünk tovább! Pár száz méter után egy gyár udvarán egy Lenin szobrot látunk! Ezt le kell fényképezni! A portást megfűzzük, jó fej beenged minket egy fotó erejéig. Persze nem egy kép lesz, és csoportképet is itt készítjük.
Hamár szocializmus akkor jöhet a Borbála hídépítő és bányász emlékpark. Itt találunk mindenféle érdekességet! Egy nagy kereket ami segítségével a bányászok a bányába ereszkedtek, illetve a kitermelt ércet húzták a felszínre. Egy bányász szállító vonatot, vízszivattyút amivel a vizet emelték ki a tárnákból. Érdekes, amikor önkéntes tűzoltó voltam anno, ilyen kismotoros szivattyúkkal jártunk tűzoltó versenyekre. 
Vannak itt csillék, szállítószalag,  kompresszor és érdekességképpen sok nagy gép.  
Találok egy érdekes vasdarabot, pontosabban sarut. Ez a vas valamikor az Árpád-híd állósaruja volt, ezen állt anno a híd tartópillérje, most már itt pihen itt tölti nyugdíjas éveit. Hát, arrébb tolni még kilencen sem bírnánk, hiába súlyos vasdarab.
Innen egy kilométerre van egy védett terület. Ha már errefelé kóborolunk nem olyan nagy kitérő. Odaérve megrökönyödve látjuk a magyar hatóságok mit műveltek errefelé. A régi szeméttelep amit nemrég re kultiváltak, és a motokrossz pálya között egy pár méteres sáv, ennyi a védett övezet. Egy karóra, ráakasztva egy tábla és kész. Végül is, az övezet védve van, a partifecskék pedig vidáman fészkelhetnek. Max a krosszmotorok, rengetik a földet felettük bár méterrel lévő ugratón.
Megyünk tovább, kövesúton gyalogolunk. A re kultivált szeméttelepről, vagy ból kifolyó vékony patakocska színes, barnás trutyival tarkított vizén már nem lepődünk meg, a helyi gyerekek agresszív viselkedése inkább szánalmas, mint meglepő, de ami itt kerül a szemünk elé, az ledöbbentő!
Egy néha szebb időket megélt több emeletes kastély áll előttünk. Sajnos az ember rombolási vágya ezt az épületet is megtalálta. Minden ablaka beverve, ajtók szétrugdosva, csempék leverve a falakról, a parketta feltépve. 
Sorolhatnám a vandálok tetteit, de nem akarlak benneteket ilyen negatív dolgokkal traktálni. Egy átok megteszi! Hogy száradna le a keze, aki ilyet tesz! Ennyi, itt vannak a képek!
Ebédidő van, meg nagyon meleg. Tűz a nap ezerrel, a fák árnyékában eszünk pár falatot, majd irány az erdő! Gyalogolunk, pár kilométert míg egy tópartra érünk. Tó parton a Hamvas büfében végre kávé, van akinek sör. mindenesetre szusszanunk, és gyors léptekben szedjük a lábainkat mer elkezd csepegni az eső. A zuhé előtt jó lenne visszatérni a kempingbe. Szerencsével járunk, csak a széléből kapunk.
A kemping bejáratánál TurátoT vár ránk, ő busszal érkezett, páran kicsivel később csatlakoznak, kocsikkal. Mi mindenesetre bográcsozunk, mire elkészül a finom vacsora befut az utolsó kocsi is, így lesz teljes a csapat. Közben előkerül pár jégeres üveg, amik gyorsan a kukákban landolnak. Persze üresen! A nyakalók meg féktelen jókedvbe kezdenek! Kedvüket a finom bográcsos csak fokozza.
Van itt minden! Si-hu-hu hátrafelé, üvegpörgetés egy oszlop tetején, meg sok részegen jó mókának tűnő hülyeség. Amit mi józanok nagy kerek szemekkel nézünk csupán.
Este még egy éjszakai fürdőt tervezett Syringa, a közeli termálstrandon. Az illuminált túratársak mélységes felháborodásnak adnak hangot, hogy ők nem jöhetnek! De nincs mit tenni, 36 fokos termálvízbe erősen ittas ember nem jöhet!
Mi páran megyünk, alaposan kiáztatjuk a magunkat. A levegő 10 fokos lehet, mi a 36 fokos meleg vízben ennek ellenére kellemesen érezzük magunkat. Majdnem annyira mint a mellettünk néhány méterrel enyelgő pár. Ahogy elnézem a csaj arcát neki már jó volt! J
Nekünk maradt a meleg víz élvezete, 11 körül érünk vissza, a többiek már nagyon vártak minket. A szálláson feje tetejére állt közben minden. Nagyi haza akart menni, csak a többiek eldugták a kocsikulcsot, Ericdraven gyereket játszott, tehát volt fesztivál, meg hiszti meg minden. Engem a történetek szimpla hallgatása is sokkol! 
Nagy kerek szemekkel nézek. A véleményemnek hangot adok. Bár ittas emberekkel vitatkozni nem az erősségem, fel is megy a pumpa rendesen. Kártyázunk kicsit, pár csörte, majd megyek aludni, a többiek valamikor nem tudom mikor kerültek ágyba. 
Reggel Eric ágyát üresen találjuk, senki sem tud róla. Rácsörgök….
2011.04.29-01. Mecsek, Medvehagyma túra


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése