2011. február 28., hétfő

2011.01.15. Pilis, Pilisszentkereszt, Szentkút


Pilisszentkereszttől 10 perc gyaloglásra található hazánk egyik leglátványosabb szurdoka a Szurdok tanösvény. Különleges mikroklímája nyáron hűvössé teszi a völgyet, hiába van kánikula 35-40 fok, itt kellemes hűvös levegő fogadja az erre járót.
Mi a Felső kocsmában találkozunk a csapattagokkal, elmaradhatatlan reggeli kaffe után, 9:05-kor tesszük meg az első lépéseket. Tíz percel később már bokáig érő sárban gyalogolunk vidáman, és azon gondolkodunk hogyan keljünk át a bő vizű patakon. Nekem nem okoz nagy gondot, szokásomhoz híven átgyalogolok, de a többiek nem vízálló cipőben ezt a mutatványt nem merik megcsinálni. Igaz nem is ajánlanám nekik! 
Mindenesetre Viktorral építünk egy hidat nekik, egy kidőlt fát rakunk keresztbe a patakon. Beleállok a bokáig érő patak közepébe, Viktor a túlparton, és kézről kézre adjuk a túratársakat. Gyors és hatékony patakátkelési technika. Mindenki száraz zoknival kel át. 

Tovább indulva vidám hangulatban lépkedünk, örülünk a sikeres patakátkelésnek. Ötven méter sárdagonyászás után a nem rutinos túratársaknak az arcukra fagy a mosoly. Lemoshatják összesarazott cipőjüket! Az út megint átkel a patakon, most azonban nincs farönk a közelben, kőről kőre kell lépni. Megint beleállok, Viktor a túloldalon, a bevált taktikát alkalmazva megint átsegítjük a társakat a patakon.  Persze ahogy lenni szokott ötven méter és jövünk vissza a patak ezen oldalára. Páran nem akarnak átkelni, ők a meredek hegyoldalon lavíroznak. Pár tíz méter után azonban csak át kell jönniük. 
A szurdok ezen szakaszán hidak álltak valamikor, megkönnyítve a haladást. Pár éve egy nagyobb esőzés alkalmával, a megáradt patak átrendezte a szurdokot, ledöntötte elmosta a hidakat, példát mutatva természet, pontosabban a víz erejére.
A Dera (Kovács) – patak mélyítette szurdokvölgy a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található. A meredek szurdokvölgyet a patak alakította ki, amely ma búvópatak jelleggel hol eltűnik, hol újra feltör. A patakban apró rákokat, különböző ízeltlábúakat figyelhetünk meg. 
A szurdok geológiai értékét elsősorban az adja, hogy a patak által kivájt völgy meredek falai kiválóan feltárják a földtörténet középkorának triász időszakában képződött dachsteini mészkő formáció vastag padjait, valamint a kőzetrétegek mozgását. Elérve a parkolóig letérünk a kék jelzésről és visszafelé indulunk Pilisszentkereszt felé. Oda nem már megyünk be előbb letérünk erről az útról is és Szentkútig meg sem állunk. Kivéve mikor megkérdezem kiknél nincs esőkabát. 
De miért is e kérdés? Íme a történet! Anya találtam egy laza túrát! Elmegyünk? Lányom, ha megfőzök igen. A párbeszéd ma reggel zajlott, miközben készült az ebéd a konyhában. Most itt gyalogolnak mellettem, utcai félcipőben, tarisznyával. Mit is mondhattam erre. Hát, én nem hinnék többet a lánynak. 16km és 800 méter szint vár rátok, esőkabát van nálatok? Nincs, jött a válasz. Minek nem fog esni.
Viktorral megbeszéltem ha esni kezd odaadom a lánynak a dzsekim, Viktor felajánlotta az övét az anyukának. Nos visszatérve az esőkabátos kérdésre. Csapat állj, kinél nincs esőkabát? A csapat fele felemelte a kezét. Banyeg… két esőkabáttal nem sokra megyünk. Inkább gyerünk tovább, egy ima sokat segíthet. Irány Szent kút.
Szentkút szent hely, ezzel nem mondok újat ugye kedves olvasó! Persze hisz a nevében is benne van, szent, de elárulok egy érdekességet a helyről. Lehet illúzióromboló leszek, de a hely nincs felszentelve! Hiába a keresztre feszített Jézus, a Mária szobor, Szent képek az imahely, az egyház nem fogadta el még eddig. Azonban található itt egy bővizű forrás, ami igen jót tesz az ember egészségének. 
Ami a hitet illeti felszentelés ide felszentelés oda, a Szentkeresztiek szívesen járnak ide, az engedély hiánya ugyanis sohasem zavarta az isteni szeretet után sóvárgó lelkeket.

Az ebédidőt egykori honvédségi laktanyában töltjük, elszomorító egyesek hogyan élték ki romboló hajlamaikat.  Az ablakok kiverve, van ahol a falat is lebontották, máshól a vezetékeket kiszaggatták a falból. A graffitiról már nem is szólok. 
Elszomorító. A bárban a bászékek még megvannak, a pult is. Itt azonban már sört nem lehet rendelni.
Innen indulunk visszafelé, erdészeti utakon haladva, gyalogolunk 6km-t s túrának sötétben ér vége. Kicsit fejlámpázunk, ennyi kell az illem kedvéért.


2011.01.15. Pilis, Pilisszentkereszt, Szentkút


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése