2015. február 25., szerda

Mátra és a Závoz-völgy na meg a bérc és a behavazott Kékestető
A Mátra déli oldaláról Domoszlóról indulva felgyalogoltunk a bércre
Található egy hegység hazánkban, ami kiemelkedik a többi közül. Na persze nem csupán magasságában, hanem valahogy minden magyar ember vágyik legalább egyszer a csúcskövét megpillantani élete során.


Túránkat ezúttal a Mátra déli oldalán 97 km-re Budapesttől kezdjük. Az Árpád-kori település, Domoszló az indulási pontunk. A település egyik dombtetején messziről látszik a római katolikus templom, amit érint a Mária zarándokút.


Északi irányban, mielőtt elhagynánk a települést,  egy régi tekerős kút áll az ösvény mellett. A fák árnyékában kezdődik -vagy ha a másik irányból nézem- végződik a Závoz-völgy. A mi esetünkben kezdődik, de nem csupán a völgy, hanem a túra nehezebb szakaszai is.A turistaút a meseszép völgy alján, a patak mentén vezet, amit többször is keresztez. Felfelé haladva kissé szurdokszerűvé válik a völgy, a patak felszínét vastag jég borítja, amit csupán a zubogók vad csobogói törnek meg.A túráról készült videó megtekintéséhez kattints az alábbi képre:A völgyben továbbhaladva megállásra késztetve a természet érdekességeire, látványaira fogékony látogatókat. A zubogókat több helyen gyönyörű jegesedések pompás formavilága varázsolja szemet gyönyörködtető gyémánt világgá. 

Lentről a hegy lábától a plusz 2-3 fokból szemlélve úgy gondolnánk egy hópihe sincs a hegyen, pedig itt 1000 méteren már a levegő is mínusz 2-4 fokos. Nos, a meleg bakancs, kamásli, polár pulcsi és széldzseki kesztyűvel elengedhetetlen kellék. Végezetül pedig nézzük, mi köze van a kecskéknek a Mátrához. Csupán annyi, hogy a hegység lábánál néhány gazdálkodó finom kecskesajtot készít. Arrafelé járva érdemes felkeresni a termelőket.


Fotóalbum megtekintéséhet kattints az alábbi képre.
Mátra és a Závoz-völgy na meg a bérc és a behavazott Kékestető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése